יום שלישי, 14 בינואר 2025

אולמות האבירים בעכו



אני זוכרת בשנות ילדותי את אותם שיעורי היסטוריה המפרכים והמשעממים, זוכרת איך תמיד השתעממתי בשיעור ולא הבנתי למה אנחנו צריכים ללמוד את כל ההיסטוריה המשעממת הזו. לימים כאשר בגרתי והפכתי לאם בעצמי ממש הצטערתי על אותן שעות לימוד מבוזבזות בהן לא למדתי את היסטוריית עם ישראל. כפיצוי הייתי יושבת עם ילדי, קוראת, למדה, מתעניינת וחוקרת מה שלא עשיתי כל שנות ילדותי לצערי. ברבות השנים אף השתדלתי לגרום לילדי לא לעשות את הטעויות שלי והם למדו, חקרו והתעניינו בהיסטוריה של עמנו.

נסיך הבית בן ה-13 מאוד אוהב היסטוריה, לא אחת שאנו מטיילים בארץ ובעולם הוא שואל, חוקר, פותח גוגל ומתעניין. כאשר ביקרנו לפני כשבועיים בעכו הצעתי לו לבקר ב"אולמות האבירים" והוא מצידו נכנס לאתר, קרא ומיד הכריז "בוודאי, אני חייב לבקר שם!".



את הביקור מתחילים בהקרנת סרט קצר הממחיש את סיפור המקום ואז יוצאים לדרך מלווים בציוד קולי המספר את סיפור המקום, בכל נקודה ונקודה תקבלו הסבר קצר אודות אותה נקודה. עלות כרטיס משולב הינה 49 וכוללת : כולל אולמות האבירים, חמאם טורקי, מנהרת הטמפלרים, מוזיאון עוקשי, אוצרות בחומה, בית כנסת ומרכז מבקרים ע"ש הרמח"ל (הרמח"ל לא פעיל בשבת וחג)- בשל העובדה שהיינו כבר קרובים לכניסת שבת ביקרנו רק באולמות האבירים ולא בשאר האתרים לצערנו.





אז מה הם אולמות האבירים אתם שואלים בוודאי? ממש מתחת למבנה המצודה המרשים שבנה השליט העות'מאני אחמד אל ג'זאר נמצאים שרידיה של מצודה הוספיטלרית מתקופת הצלבנים. את המצודה הצלבנית חשפו ארכיאולוגים במשך עשרות שנים, חלק אחר חלק, כאשר אינם יודעים מה מסתתר מתחת לשטח המצודה.





האולמות שנחשפו מתחת לפני האדמה נקראים גם אולמות האבירים וביקור בהם מבטיח הצצה אל חייהם של האבירים הצלבנים שחיו כאן לפני מאות שנים. אחד האולמות הוא אולם האסירים, בו חורים עמוקים שעליהם נשזרו שלשלאות כבדות בהן נקשרו האסירים במקום.











שיטוט בתוך הרחובות שנחשפו יגלו כניסה לאולם נוסף, חדר האוכל של החיילים. חדר האוכל הוא היכל ענק ומרשים ביותר הנקרא גם אולם העמודים על שם העמודים המפוארים שהתגלו בו. בחדר זה נהגו החיילים הצלבנים לאכול את ארוחותיהם, כאשר הם ישובים לשולחנות מאורכים. בראש כל שולחן ישב אביר. כל העמודים מעוטרים בפרחים וצלעות האבן שתמכו באולם מעוטרים בשושן צחור ורוזטות. מתחת לחדר האוכל נמצאת מערכת אגירת מי גשם שסיפקה לסועדים במקום את מי השתייה. לצד חדר האוכל תוכלו לבקר גם בחדרי השירותים שהתגלו במקום ושימשו את האבירים ואת צוותם.







אולם האומנות ששימש כחדר הכינוס של המפקדה הוא אולם גדול בגודל של כ-1200 מ"ר. הוא בנוי ומוחזק על ידי עמודי תמיכה- אומנות – שמסודרים לאורך שורות מתוכננות היטב. התקרות מקומרות וחלקן התמוטט ושוחזר על ידי צוות השחזור.





יש כאן עולם שלם שנסתר כל השנים, הוקסמנו מהשימור, הוקסמנו מהידע והמידע אודות כל נקודה, למדנו רבות אודות האבירים והתקופה העומנית שמודה ומתוודה בבית הספר לא ממש עניינה אותי כפי שציינתי מעלה. ממליצה לכל אחד ואחת מאיתנו להגיע עם הילדים לעשות סיבוב אפילו קצר שיתן פרספקטיבה לילדים על אותן התקופות, שילמדו ולו במעט אודות העותמנים והתקופה בה חיו, זה בהחלט מעניין, מסקרן ומעשיר. 

אנו הגענו  ממש בסיום תקופת הקריסמס עת המקום היה מקושט עדיין בקישוטי ועץ חג המולד - מחזה יפה לכשעצמו. 







כתובת:
ויצמן 1 עכו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה